De specialist in bijzondere planten | Site voor groothandel: tnwplants.nl

Laos

Alpinia galanga – Thaise gember

Lokale namen

Engeland: Greater galangal / Indonesië: Laos of Lengkuas / Filepijnen: Langkawas / Thailand: Khaa

Herkomst

Van nature komt deze gembersoort voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Daarnaast is de plant in veel andere Aziatische landen genaturaliseerd.

Beschrijving

Deze plant uit de familie van de gembers (Zingiberaceae) wordt uiteindelijk 1,50 tot 2,00 meter hoog. De lancetvormige bladeren verspreiden bij kneuzing een frisse citrus-achtige geur. De bloei bestaat uit witte bloemen die wel iets weghebben van orchideeën. De zaden zijn rood. Vermeerdering kan via zaad of via scheuren.

Verzorging

De Thaise gember is een gemakkelijke plant in de verzorging. Op een lichte plaats in huis en/of een zonnig terras in de zomer gedijt deze plant uitstekend. Regelmatig water en voeding geven. Een universele potgrond volstaat prima als substraat. Als de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius daalt is deze plant wintergroen. Een zeer decoratieve plant in een mooie pot. Winterhardheid tot 5 graden Celsius.

Gebruik

Vooral de aromatische wortelstokken worden gebruikt in de Indonesische en Thaise keuken. De smaak is een mildere versie van gember. In China gebruiken ze ook de zaden als vervanging voor kardemom. Naast de culinaire toepassing kent laos ook enkele medicinale toepassingen.

 

000